Aankomende clubavond staat in het teken van de DVMEGA


Aanstaande clubavond woensdag 4 oktober zal in het teken staan van de DVMEGA. De presentatie zal gegeven worden door de bedenker en uitvinder van de DVMEGA zelf. Guus van Dooren. PE1PLM.

DVMEGA is een verzamelnaam voor digitale spraak en data in samenhang met printjes  en modules. Op dit moment worden C4FM, DMR en D-STAR ondersteund maar in de toekomst zullen er meer van dit soort digitale spraak en modes beschikbaar komen op de DVMEGA. Op deze avond zal uitgebreid worden ingegaan op de werking van deze modes en zullen diverse modellen en demonstraties gegeven worden om de werking van de DVMEGA te laten zien. Hieronder staat een kleine demo van de DVMEGA.

Luchtvaart themapark Aviodrome te Lelystad zoekt operators


Het luchtvaart themapark Aviodrome te Lelystad beschikt over een heuse (historische) radiokamer, die vrijwel elke dag ‘on the air’ is. De radiokamer wordt bemand door enthousiaste OM’s, die de bezoekers met veel plezier uitleg geven over hoe in het verleden de radiocommunicatie plaatsvond in de burgerluchtvaart, waarbij tot midden jaren 60 van de vorige eeuw voornamelijk gebruik werd gemaakt van radiotelegrafie. Aviodrome heeft voor de bezoekende kinderen een puzzeltocht uitgezet, waarbij het afleggen van een heuse morseproef in de radiokamer tot de absolute hoogtepunten behoort, getuige de vele enthousiaste reacties. Het radiostation van Aviodrome draait onder de call PI4ADL en heeft een scala aan historische radio-apparatuur ter beschikking en nog allemaal werkend ook. Te denken valt hierbij aan de BC 375, BC 348, Collins AN/ART 13 en de SCR-274 (Command-Set). Daar naast staan er twee moderne sets ter beschikking van de ‘operators’ , t.w.: de Kenwood TS 480SAT en de Yeasu FT 857. De antenne is een dipool, die enerzijds is opgehangen aan de verkeerstoren en anderzijds aan een gevlochten metalen mast van plm. 10 meter hoog. Met behulp van een automatische antennetuner kunnen de sets prima afgestemd worden in de HF-banden 160 t/m 10 meter. Voor de 70 cm en de 2 meter is een vertical boven op de verkeerstoren geplaatst.

Dit alles staat de operator ter beschikking om volop te kunnen DX-en tijdens de rustige uurtjes

 

Het team van operators heeft behoefte aan uitbreiding en is op zoek naar OM’s/YL’s, die

  • in bezit zijn van een geldige licentie (N of F)
  • 1 dag per week of 1 dag per 2 weken ter beschikking kunnen stellen;
  • affiniteit met CW hebben (beheersing hiervan is een pré, maar niet noodzakelijk)
  • geduld hebben met kinderen

Belangstelling? Neem contact op met: secretaris@pi4utr.nl

 

XLX204 per 1 augustus opgeheven


Gezien het minimale gebruik van XLX204 (Dstar reflector) wordt deze per 1 augustus opgeheven. XLX204 was ooit in de lucht gebracht als onderkomen voor de Dstar gebruikers in o.a. Flevoland. De behoefte voor deze reflecor is gedaald naar een dieptepunt en alleen de interconnect met XLX088B wordt nog gebruikt. Daar gebruikers ook direct met XLX088B kunnen connecten en XLX204C (Flevoland) niet meer wordt gebruikt is de reflector overbodig geworden. We danken een ieder voor de testen.

Bron: www.ph0dv.nl

PI3ASD wordt PI1ASD


PI3ASD zal niet alleen van frequentie veranderen maar ook van naam en locatie. De huidige frequentie van 145.775 wordt op dit moment ook gebruikt in Zeeland door PI3GOE in Goes. Dit gaf, zeker tijdens condities, de nodige problemen en om dit op te lossen is er voor gekozen om een toon mee te sturen op de ingang van 110,9 Hz. Om het probleem en overlast echt op te lossen is er voor gekozen om de zender 12,5 Khz te verhogen naar 145.7875 (shift -0.600) en de toon op de ingang te handhaven van 110,9 Hz. Tegelijketijd zal de naam worden veranderd in PI1ASD

Donderdag 27 juli 2017 zal PI3ASD 145.7750 MHz vanaf 10.30 uur worden uitgeschakeld. Op vrijdagochtend 28 juli 2017 is PI1ASD op 145.7875 MHz met 110.9 Hz weer ingeschakeld op de nieuwe locatie aan de Zuidas actief. De antenne komt dan te staan op 100 meter hoogte met een vermogen van 19 Dbw.

Overzicht buurlanden:

Duitsland heeft 9 repeaters op 145.7875 MHz. De dichtstbijzijnde repeater is in Papenburg (tq 123.0 Hz) net over de grens bij Stadskanaal en Winschoten. (+-190Km)

België heeft 1 repeater op 145.7875 MHz in de stad Boom, net voorbij Antwerpen (tq 131.8 Hz) (+- 140Km).

Engeland heeft 9 repeaters op 145.7875 MHz. In het plaatsje ‘Llandudno’ gebruikt men ook 110.9 Hz. Echter is deze (gelukkig) ver weg van Amsterdam. (+- 590Km)

meer info: http://www.repeateramsterdam.nl/repeaters/

Geen fusie VRZA – VERON


Afbeeldingsresultaat voor veron logoAfbeeldingsresultaat voor vrza logoVakblad Verbinding gaat in op enquête dkars.
In het vakblad Verbinding van mei wordt ingegaan op de enquête die dkars in maart 2017 heeft gepubliceerd in het dkars magazine. Aldus het dkars magazine zijn de leden van de VERON en VRZA groot voorstander voor een ‘fusie’ van amateurradio-verenigingen.

Sterke twijfels over de betrouwbaarheid van de dkars enquête.
Otto de Ruig, persvoorlichter VRZA, heeft sterke twijfels over de betrouwbaarheid van de dkars-enquête. dkars heeft volgens hem namelijk verzuimd een representatieve selectie respondenten te maken van alle zendamateurs in Nederland. Het steekt Otto de Ruig dat er volgens hem de suggestie wordt gewekt dat het apart bestaan van VERON en VRZA een probleem zou zijn.“Waarom dit een probleem zou zijn, of waarom de circa zestien andere radio-verenigingen niet bij het onderzoek betrokken worden,wordt niet beantwoord. De leden vergadering van de VRZA gehouden in oktober 2014 heeft haar bestuur kenbaar gemaakt dat een fusie met de VERON zeer ongewenst is, echter een goede samenwerking tussen besturen en afdelingen, zoals deze reeds plaatsvindt, zeer gewenst is. Het bestuur van de VRZA heeft sindsdien vanuit haar leden op geen enkele wijze signalen ontvangen waaruit zou blijken dat dit standpunt gewijzigd zou zijn of herzien zou moeten worden. Aangezien de samenwerking tussen VERON en VRZA uitstekend verloopt, wordt inmenging van een derde partij niet op prijs gesteld.”

VRZA wil identiteit behouden, daar heeft de VERON alleen maar respect voor.
Remy Denker, voorzitter van Veron: “De leden van de VERON hebben reeds eerder het hoofdbestuur de opdracht gegeven om een samengaan met de VRZA te onderzoeken. Zowel de VRZA als de VERON zijn democratische verenigingen met een bestuursorgaan waar haar leden sturing aan kunnen geven. Bij de VRZA wordt dit gedaan via de algemene ledenvergadering en binnen de VERON middels de verenigingsraad. Tijdens de verkennende gesprekken tussen de besturen van de VRZA en de VERON is unaniem door de leden van de VRZA aangegeven dat zij haar eigen identiteit willen behouden, en daar kunnen wij als VERON alleen maar respect voor hebben”.

Het hoofdbestuur van de VERON roept op om vooral tijd en energie te steken in nuttige zaken, zoals het mogelijk houden van amateurradio in Nederland. De VRZA en VERON staan gezamenlijk achter het feit dat er geen fusie komt.