Examen

Er zijn in Nederland twee soorten examen voor radio amateurs. De eerste is voor de beginners (Novice) dat zijn de N amateur en met deze licentie mogen deze amateurs beperkt gebruik maken radio banden en vermogens. De volledige (Full) amateurs mogen op meer banden werken en meer vermogen gebruiken.

Het examen op deze site wordt automatisch gegenereerd en zal dus steeds een ander examen bevatten. Alle vragen van het N en F-examen uit de afgelopen 10 jaar staan in deze database. De computer selecteert er 40 uit voor het N examen en 50 vragen voor het F examen.

Voor het N-examen bent u geslaagd als u 29 of meer vragen goed heeft (max 11 fout)
Voor het F-examen bent u geslaagd als u 35 of meer vragen goed heeft (max 15 fout)

De examens worden kosteloos aangeboden en u kan en mag zo vaak examen doen als u zelf nodig vindt. Zie dit als een serieuze training en als u dit goed oefent hoeft u misschien maar een keer examen te doen 😉

Vanaf 1 juli 2023 doen kandidaten hun theorie-examens bij het CBR. (inloggen bij het CBR onder “Nu aanvragen” maak de keuze “Examen reserveren of wijzigen” en dan bijna onderaan “Radiozendamateur”)

Het examen voor het N examen bedraagt op dit moment maar liefst € 77,- (goed oefenen kan dus geld besparen)

Aan dit examen kunnen echter geen rechten worden ontleend. De database is met grote zorg samen gesteld maar mocht u ergens in een vraag een fout tegenkomen op wat voor manier dan ook. dan stellen wij het op prijs als u dit aan ons doorgeeft. Aan het einde van de test ziet u welke vragen goed en fout zijn. Als u uitleg wilt hebben bij de vragen die fout zijn dan raad ik u aan om de cursus te gaan volgen.

Het examen voor N duurt normaal maximaal 75 minuten, voor F is dit 105 minuten en meestal is dat voldoende. In dit examen loopt geen tijd mee maar er is uiteindelijk wel een time-out als er geen activiteit meer is maar dan bent u wel heel lang bezig.

Download hier de eisen voor het N-examen en hier voor het F-examen

Aanmelden voor het officiële examen kan hier.

Zendamateur worden? Klik hier.

____________________________________________________________________________________

Klik hier voor het N-examen